Bij een handmatige schenking gaan de roerende goederen (geld, juwelen, antiquiteiten enz.) zonder enige officiële formaliteit over van de ene hand op de andere.
Handmatige schenkingen zijn niet onderworpen aan registratie en de ontvanger hoeft geen schenkingsrecht te betalen. Indien hij toch besluit zijn handgiften te laten registreren, zal uiteraard een schenkingsrecht worden geheven.
Pas op!
Als de handmatige schenking niet is geregistreerd en de schenker binnen drie jaar na de schenking overlijdt, moet de handmatige schenking in de aangifte van nalatenschap worden opgenomen. Er wordt dan successierecht geheven over het bedrag van de schenking. De tarieven van de successierechten zijn hoger dan die van de schenkingsregistratie.
Als begunstigde kunt u een handmatige schenking zonder tussenkomst van een notaris laten registreren door alle documenten (brieven, enz.) waaruit het bestaan van de schenking blijkt, aan het bureau voor juridische zekerheid toe te zenden. In dat geval betaalt u wel schenkingsrecht over deze roerende schenking, maar hoeft u deze niet meer als erfgenaam te vermelden in de aangifte van nalatenschap en hoeft u dus ook geen successierecht meer te betalen over deze schenking.
Ja, als u de donatie registreert, anders niet.