Ouders die een verzameling kunstwerken bezitten (schilderijen, porselein, antieke meubelen, enz.) wensen deze roerende goederen aan hun kinderen over te dragen tegen lagere fiscale kosten en om te voorkomen dat dit familie-erfgoed wordt verspreid, terwijl zij het beheer van en de controle over de overgedragen goederen behouden en alle of een deel van de inkomsten uit deze goederen behouden.
In dit verband kan het de moeite waard zijn een eenvoudige, voorheen common law vennootschap (ook wel een burgerlijke maatschap genoemd) op te richten.
Het opzetten van een dergelijke ondernemingsstructuur in rechte lijn (tussen ouders en kinderen) of in zijwaartse lijn (tussen ooms of tantes en neven of nichten) maakt het met name mogelijk :
- om een onverdeeld roerend vermogen (kunstverzameling) te creëren zonder fiscale kosten
- om versnippering van de kunstcollectie te voorkomen en conflicten tussen rechtsopvolgers te vermijden
- de controle en het beheer te behouden over de activa die aan de stichters (ouders of tantes/ooms) zijn doorgegeven
- om ervoor te zorgen dat de oprichters het onverdeelde eigendom (inkomen) genieten en hen aldus een zekere levensstandaard te garanderen
- de eigendom van alle of een deel van de onverdeelde aandelen (door schenking) over te dragen aan de opvolgers die vennoten zullen worden, en aldus de opvolging van de schenkers te plannen
- bij de vereffening van de kapitaalvennootschap het onverdeeld roerend vermogen te verdelen zonder fiscale gevolgen inzake overdracht en tegen betaling van een verlaagd verdelingsrecht (1% in het Waals Gewest en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest; 2,5% in het Vlaams Gewest) indien de onverdeelde vennootschap onroerende goederen heeft verworven na de oprichting van de vennootschap.
Het Wetboek van vennootschappen en verenigingen (W.Venn.) voegt de drie contractuele vennootschappen zonder rechtspersoonlijkheid (de vennootschap onder firma, de tijdelijke vennootschap en de interne vennootschap) samen tot een algemene vennootschapsvorm zonder rechtspersoonlijkheid: de gewone vennootschap.
Tenzij anders overeengekomen, wordt zij gesloten met inachtneming van de personen van de vennoten. “
Het blijft mogelijk om tijdelijke vennootschappen van eenvoudige vorm of interne vennootschappen van eenvoudige vorm op te richten bij overeenkomst.
Een van de kenmerken van een personenvennootschap van eenvoudige vorm is dat zij geen rechtspersoonlijkheid heeft en niet kan worden gedagvaard of vervolgd. Zij heeft geen eigen activa en is fiscaal transparant, zodat zij niet zal worden belast als een vennootschap en de vennoten onderworpen zullen zijn aan de inkomstenbelasting.
De vennootschap onder firma (SNC) en de commanditaire vennootschap (SComm), die rechtspersoonlijkheid bezitten, worden beheerst door een gemeenschappelijk SHA-boek met de gewone maatschap (art. 4:22 SHA: De gewone maatschap waarvan de vennoten overeenkomen dat zij rechtspersoonlijkheid zal bezitten, neemt de vorm aan van een vennootschap onder firma of een commanditaire vennootschap).
De eenvoudige of burgerlijke vennootschap is dus een vennootschap zonder rechtspersoonlijkheid.
Om te kunnen bestaan, moeten twee of meer personen, partners genaamd, (mondeling of schriftelijk) overeenkomen hun inbreng te bundelen met het oog op verdeling van het directe of indirecte vermogensvoordeel dat daaruit kan voortvloeien.
Het bestaan van een burgerlijke of een common law vennootschap veronderstelt de volgende voorwaarden:
- een veelheid van partners (minimaal 2)
- de inbreng van activa door de vennoten
- het bestaan van een winstoogmerk bij de vennoten
- deelname in winst en verlies door alle partners
- de wil van de vennoten om de activa samen te voegen (“affectio societatis”).
De vennoten van een eenvoudige maatschap zijn zonder beperking gebonden aan de verbintenissen van de maatschap jegens derden.
Opgemerkt zij dat, hoewel zij is vrijgesteld van veel van de juridische formaliteiten die aan vennootschappen met rechtspersoonlijkheid kunnen worden opgelegd, de eenvoudige maatschap zich sinds 1 november 2018 bij de ECB moet laten registreren als een vennootschap die onderworpen is aan registratie voordat zij haar werkzaamheden aanvangt. Deze registratieprocedure verloopt via een ondernemingsloket.
De LRE schrijft voor dat de gewone commanditaire vennootschap voortaan, zoals elke andere vennootschap naar Belgisch recht, aan de volgende voorwaarden (o.a.) moet voldoen:
- en inschrijving bij de Kruispuntbank voor Ondernemingen (KBO);
- boekhouding (vereenvoudigd of dubbel); en
- een inschrijving van de uiteindelijke begunstigden van een eenvoudige vennootschap in het UBO-register.
Ten slotte leidt het overlijden van een vennoot in een gewone maatschap zonder rechtspersoonlijkheid tot de betaling van successierechten, aangezien dit type maatschap geen rechtspersoonlijkheid heeft en kan worden vergeleken met een gewone gemeenschappelijke eigendom. Het vermogen dat is ingebracht (gebundeld) in een dergelijke vennootschap of vereniging zonder rechtspersoonlijkheid zal worden opgenomen in de heffingsgrondslag voor de successierechten, naar evenredigheid van de rechten van de overledene in de genoemde vennootschap of vereniging.
Meer informatie?
- Federale Overheidsdienst Justitie
Afdeling Economische Rechten
Waterloolaan 115
1000 Brussel
Tel. : +32 2 542 65 11
E-mail : info@just.fgov.be
Federale Overheidsdienst Justitie website - Koninklijke Federatie van Belgische Notarissen
Rue de la Montagne 30 – 34
1000 Brussel
Tel. : +32 2 505 08 50
FRNB website
Voordelen van een eenvoudige onderneming om uw NFT’s te beheren en door te sturen binnen een COLLECTIE:
- Mogelijkheid om het contract onderhands op te stellen (u hoeft niet naar een notaris)
- Transparante belastingheffing
- Overdracht van onverdeelde aandelen volgens de gedane inbreng
- Management in handen van de oprichters