h
London Office
Quick Contact
Image Alt

Commerciële bedrijven

Abonneren om inhoud te ontgrendelen

Wij delen graag onze gedachten en adviezen over dit spannende en evoluerende onderwerp. Wij willen onze gedachten en adviezen graag op een speciale manier met u delen en als u wilt, kunt u via deze banner inloggen om toegang te krijgen tot de hele site. We zien u graag op onze BLOG (link invoegen) en herinneren u eraan dat ons privacybeleidHIER beschikbaar is. Geniet van uw bezoek en we kijken ernaar uit u weer te zien.

Loading...

Wat zijn de meest voorkomende vennootschapsvormen?

 

De vennootschap met beperkte aansprakelijkheid (LLC)

De vennootschap met beperkte aansprakelijkheid (LLC) wordt algemeen beschouwd als de meest geschikte rechtsvorm voor een kleine of middelgrote onderneming.

Een SRL kan worden opgericht door één of meer personen.

De SRL heeft een eigen rechtspersoonlijkheid die losstaat van die van de aandeelhouders of de enige aandeelhouder. Het heeft ook zijn eigen activa en passiva.

In principe gaat het om een besloten vennootschap: de aandelen staan in principe op naam (de eigenaar wordt genoemd, zodat hij kan worden geïdentificeerd) en de mogelijkheden om deze aandelen over te dragen zijn beperkt, tenzij de statuten anders bepalen.

Het is een vennootschap met beperkte aansprakelijkheid: de aandeelhouders verbinden zich slechts tot het bedrag van hun inbreng. In geval van faillissement van de vennootschap kunnen de schuldeisers geen aanspraak maken op het eigen vermogen van de aandeelhouders. Er zijn echter uitzonderingen op dit beginsel voor oprichters.

De statuten moeten worden opgesteld bij notariële akte.

Er is geen minimumeis voor startkapitaal, maar het moet voldoende zijn in het licht van de voorgestelde activiteit.

 

De naamloze vennootschap (NV)

De naamloze vennootschap is een vennootschapsvorm die vooral door grote ondernemingen wordt gekozen, maar ook door het MKB wordt gebruikt. Zij verdient de voorkeur in geval van grote kapitaalbehoeften, omdat zij een beroep kan doen op nieuw extern kapitaal of naar de beurs kan gaan. Het maakt dus een snelle groei van de onderneming mogelijk.

De naamloze vennootschap is een vennootschapsvorm die voornamelijk gebaseerd is op de inbreng van kapitaal door de aandeelhouders.

Het voordeel van deze vorm van handelsvennootschap is dat er een volledige scheiding is tussen de vennootschap en haar aandeelhouders. Hun aansprakelijkheid is derhalve beperkt tot hun inbreng. De aandelen zijn in de regel gemakkelijk overdraagbaar en zonder beperking. Het is dus een ondernemingsvorm die minder familiegericht is.

Deze vennootschapsvorm moet bij notariële akte worden opgericht. Het vereist een minimumkapitaal van 61.500 euro, maar weinig ondernemers beschikken bij de start van hun activiteit over dit bedrag. Bovendien is het administratief beheer van een dergelijke vennootschap voor kleine structuren betrekkelijk omslachtig.

 

De coöperatieve vennootschap (CS)

De SC is een vennootschapsvorm die wordt opgericht door ten minste drie oprichters. De SC biedt beperkte aansprakelijkheid: aandeelhouders zijn slechts aansprakelijk voor het bedrag van hun inbreng. Indien het geplande bedrijfsproject deel uitmaakt van de sector van de sociale economie, is de coöperatieve vorm bovendien de enige die de aanvraag voor een erkenning als “sociale onderneming” mogelijk maakt, mits aan bepaalde voorwaarden is voldaan.

 

Meer informatie over coöperatieve vennootschappen.

 

Vennootschap onder firma

Een vennootschap onder firma is een maatschap.

De wet voorziet niet in een minimumkapitaal.

Haar bestaan is verbonden met het lot van de partners.

Deze vennootschapsvorm vereist weinig formaliteiten.

De vennoten blijven hoofdelijk en onbeperkt aansprakelijk voor de verbintenissen van de vennootschap.

 

De commanditaire vennootschap

De commanditaire vennootschap bestaat uit beherende en stille vennoten.

De beherende vennoten zijn verantwoordelijk voor het beheer.

De commanditaire vennoten zijn financiers, maar kunnen zich niet mengen in het beheer.

De wet voorziet niet in een minimumkapitaal.

Alleen de beherende vennoot is voor onbepaalde tijd en hoofdelijk aansprakelijk voor de schulden en verliezen van de vennootschap uit zijn vermogen. De commanditaire vennoot is slechts aansprakelijk ten belope van het bedrag dat hij heeft toegezegd in te brengen, tenzij hij betrokken is geraakt bij het beheer van de vennootschap.