Notion
Het auteursrecht bestaat uit de voorrechten die de wet toekent aan de scheppers van werken van letterkunde en kunst. Dit auteursrecht stelt de auteurs in staat de exploitatie van hun schepping te controleren en de integriteit ervan te beschermen.
Het doel van het auteursrecht is de schepping aan te moedigen, door degenen die zich daaraan wijden de mogelijkheid te bieden deze economische activiteit levensvatbaar en zelfs winstgevend te maken, en de verspreiding van de schepping onder het publiek mogelijk te maken door de scheppers erbij te betrekken.
Alle geregistreerde gegevens met betrekking tot deze NFT (slimme contracten) kunnen niet worden gewijzigd of vervalst.
Alle uitwisselingen tussen gebruikers kunnen openbaar worden bekeken.
Al deze functies maken het mogelijk om waardevolle bestanden online uit te wisselen zonder tussenpersonen.
Art. XI.165 van het Wetboek van economisch recht: 1 § 1. De auteur van een werk van letterkunde of kunst heeft het uitsluitend recht het werk te reproduceren of de reproductie daarvan toe te staan, op welke wijze en in welke vorm ook, hetzij direct, hetzij indirect, tijdelijk of duurzaam, geheel of gedeeltelijk.
Dit recht omvat het exclusieve recht om toestemming te verlenen voor de bewerking of vertaling van het werk. Dit recht omvat tevens het uitsluitende recht de verhuur of de uitlening ervan toe te staan.
De auteur van een werk van letterkunde of kunst heeft het uitsluitend recht om het op enigerlei wijze aan het publiek mede te delen, waaronder begrepen het op zodanige wijze voor het publiek beschikbaar stellen dat het voor leden van het publiek op een door hen individueel gekozen plaats en tijdstip toegankelijk is.
De auteur van een werk van letterkunde of kunst heeft als enige het recht om toestemming te geven voor de verspreiding onder het publiek, door verkoop of anderszins, van het origineel van zijn werk of kopieën daarvan.
De eerste verkoop of andere eigendomsoverdracht van het origineel of een kopie van een werk van letterkunde of kunst in de EU door de auteur of met diens toestemming leidt tot verval van het distributierecht van dat origineel of die kopie in de EU.
Het lijkt ons dat handelsplatforms en in het algemeen beoefenaars van het NFT-ecosysteem tot op heden onvoldoende onderscheid maken tussen RECHTEN IN EEN WERK en EIGENDOM van een digitaal werk.
De rechten kunnen voortbestaan na een werk dat bijvoorbeeld wordt vernietigd of eenvoudigweg wordt weggegeven of verkocht of het voorwerp is van een splitsing (de verkoper behoudt het auteursrecht op het werk dat hij overdraagt).
Voor ons creëert deze articulatie van auteursrechten/reële rechten (volledig eigendom/NP/UF, onverdeeld eigendom, enz.) meervoudige waarden, precies gebaseerd op de mogelijkheden die de blockchain-technologie mogelijk maakt door meerdere rechten op een kunstwerk te identificeren op een manier die even gevarieerd als rijk en onvervalsbaar is. In fine omvat een slim contract precies ALLES wat de partijen overeenkomen, waardoor de kunstwereld wordt opengesteld voor oneindig toezicht, niet beperkt in tijd of in termen van het aantal transacties, rechten en inkomsten die moeten worden gedeeld.
Slimme contracten zijn contracten die automatisch worden uitgevoerd wanneer aan bepaalde voorwaarden is voldaan.
Voor elke wijze van exploitatie moeten de vergoeding van de auteur, de omvang en de duur van de opdracht uitdrukkelijk worden vastgesteld.
Vandaar het belang van het opstellen van de overeenkomst tot overdracht van rechten of de licentieovereenkomst. In geval van twijfel zal de interpretatie in het voordeel van de auteur zijn.
Het recht om te reproduceren
Reproductie van een werk kan alleen geschieden met uitdrukkelijke toestemming van de auteur, behoudens enkele uitzonderingen.
Het is op basis van dit recht dat de auteur zich rechtsgeldig kan verzetten tegen de reproductie van zijn creatie in al haar mogelijke vormen: fotografie van het werk, postkaarten of affiches die het werk weergeven, invoeging van het werk op een website of in een boek, enz.
De koper van een NFT zou dus kunnen vergeten dat hij van de verkoper (vaak de maker en dus de auteursrechthebbende) geen toestemming heeft om het werk op andere media te reproduceren, tenzij er een schriftelijke overeenkomst is die het tegendeel behelst of de algemene voorwaarden van het handelsplatform.
Voor de maker maakt de NFT-technologie en haar slimme contracten het daarentegen gemakkelijk om te beslissen over het aantal “kopieën” van het werk, hetzij alleen in digitale vorm (het medium van het werk), hetzij in termen van auteurs- en reproductierechten.
Vóór de uitvinding van de fotografie was de gemakkelijkste manier om afbeeldingen te reproduceren het graveren.
Twee technieken – aquatint en lithografie – werden bijzonder populair onder Romantische kunstenaars.
Aquatint bood de prentkunstenaars de mogelijkheid om rijk getinte passages te maken, variërend van bleke grijzen tot diepzwarte tinten.
Lithografie is een geheel andere techniek, waarvoor geen metalen plaat nodig is die voor etsen en aquatint wordt gebruikt. Bij lithografie gebruikt de kunstenaar een potlood of een ander vethoudend medium om een ontwerp op een speciaal geprepareerd poreus kalksteenblok te tekenen. Water dat op het oppervlak wordt aangebracht, wordt geabsorbeerd door de poreuze steen, maar afgestoten door de vette inkt. Vervolgens wordt een inkt op oliebasis op het oppervlak aangebracht: door de natuurlijke afstoting tussen olie en water blijft de inkt alleen op de door de kunstenaar gemarkeerde plekken achter. Dit oppervlak kan dan worden bedekt met een vel papier en worden ingedrukt met veel minder druk dan bij een ets of aquatint. Omdat bij lithografie geen metalen plaat hoeft te worden uitgesneden en geen schadelijke zuren hoeven te worden gebruikt, kunnen kunstenaars op dezelfde manier werken als bij het tekenen, en daarom is lithografie zo succesvol.
De NFT’s stellen de kunstenaar dus in staat digitale “litho’s” te maken met een nummer dat gemakkelijk kan worden geïdentificeerd en getraceerd op de blockchain.
Het recht op aanpassing en vertaling
Wanneer het werk eenmaal is bewerkt of vertaald, geniet de bewerker/vertaler ook auteursrecht op zijn bewerking indien zijn werk beschermd is (oorspronkelijk en gematerialiseerd).
Verhuur- en uitleenrechten voor het werk
Wanneer hij het werk huurt, stelt hij het ter beschikking van de huurder voor gebruik.
De auteur wordt voor de huur vergoed door betaling van een geldsom.
Wat de lening betreft, deze heeft betrekking op de kosteloze terbeschikkingstelling van het werk.
Het recht van mededeling van het werk aan het publiek
In deze context wordt het werk op immateriële wijze benaderd en verspreid door middel van een instrument voor communicatie met het publiek (in tegenstelling tot het reproductierecht, dat gericht is op het werk in zijn materialiteit en als zodanig wordt gereproduceerd). Dit punt geldt met name voor audiovisuele werken (films, muziek, liederen, enz.), maar ook voor kunstwerken die met verschillende technische middelen (internet, bioscoop, televisie, enz.) aan het publiek kunnen worden meegedeeld.
De auteur kan zich uiteraard verzetten tegen de mededeling van zijn werk aan het publiek via een van de distributiekanalen en toestemming geven voor de distributie via andere kanalen.
Voor meer informatie lees:Alexandre PINTIAU – Herinnering aan de beginselen van het auteursrecht – Erfgoed en kunstwerken – Geselecteerde uitgaven – 1e druk 2016 – Larcier – P. 187 e.v.